Logo uwwet.nl wetgeving overwegingen rechter juridische bijstand jurisprudentie uitwerkingen rechtspraak juristen regelgeving uitspraken advocaten besluiten notaris wetten rechtsbijstand rechterlijke beslissingen toelichtingen rechtshulp
www.uwwet.nl is er voor iedereen. Wij bedoelen dan ook iedereen.
Bestudeer uw rechten en plichten op uwwet.nl
-
-
Nieuws


Datum en nieuws - februari 2017:


24 februari 2017
Bedrijf veroordeeld tot boete voor geuroverlast

'Het gerechtshof Den Haag heeft aan een in Europoort gevestigd bedrijf vandaag een boete van € 100.000, -- opgelegd, omdat het bedrijf vergunningvoorschriften had overtreden.

Het bedrijf hield zich bezig met de productie van bio-ethanol uit granen. Bij dit productieproces komt een specifieke gistgeur vrij. Deze geur gaf overlast. Volgens de voorschriften van de bedrijfsvergunning moest het bedrijf de uitstoot beperken, zodanig dat er in woonwijken geen geur waarneembaar mocht zijn. Desondanks waren er vele klachten van bewoners uit Maassluis, Vierpolders en Brielle over stank die volgens de milieudienst telkens afkomstig was van dit bedrijf.

Door de rechtbank was eerder een geldboete van € 500.000,-- opgelegd. Deze boete werd ook door het Openbaar Ministerie in hoger beroep geëist. Het hof komt tot een lagere boete, omdat het bedrijf inmiddels failliet is. Bovendien heeft het bedrijf ook al hoge dwangsommen moeten betalen.'



24 februari 2017
Celstraf voor identiteitsfraude en oplichting via Marktplaats

'Een 23-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor internetoplichting en identiteitsfraude. Hiervan is 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast legt de rechtbank een werkstraf van 240 uur op. De man lichtte via Marktplaats meerdere personen op en maakte daarbij gebruik van andere identiteitsgegevens.

Marktplaats
De rechtbank stelt vast dat de man zich ten onrechte voor deed als een betrouwbare verkoper. De man plaatste foto’s van de producten op Marktplaats en liet de koper in de waan dat hij ook daadwerkelijk over het product beschikte. Dit deed hij onder andere met het aanbieden van een schroefmachineset en duikcomputer. De kopers hadden vertrouwen in de man omdat het contact goed verliep. Zij maakten geld over maar ontvingen de producten nooit.

Concertkaarten
De man benaderde op Marktplaats ook mensen die hun concertkaarten te koop aanboden. Nadat de slachtoffers een kopie van een bankafschrijving hadden ontvangen, stuurden ze de concertkaarten naar de man op. De man deed dat echter met vervalste screenshots van bankoverschrijvingen en gebruikte de identiteit van andere personen. De slachtoffers ontvingen nooit geld voor de door hen verkochte kaarten. Vervolgens verkocht de man de concertkaarten via Ticketswap door.

Misbruik van identiteit van anderen
De man heeft zich op grote schaal schuldig gemaakt aan internetoplichting. Het principe van websites zoals Marktplaats is mede gebaseerd op het wederzijds vertrouwen tussen koper en verkoper en kan alleen op basis van dit onderling vertrouwen goed functioneren. De man heeft met zijn handelen schade aan dit vertrouwen en financiële schade aan de slachtoffers toegebracht. Door het fors misbruiken van de identiteit van anderen, hebben de slachtoffers ook veel hinder ondervonden. Zij zijn veel tijd kwijt geweest aan het zuiveren van hun naam. De rechtbank rekent dit verdachte zwaar aan.

Naast de gevangenis- en werkstraf heeft de rechtbank ook schadevergoedingsmaatregelen opgelegd.'



24 februari 2017
Gevangenisstraf en tbs voor Apeldoornse brandstichter

'De rechtbank Gelderland legt aan een 29-jarige man uit Apeldoorn TBS met dwangverpleging en een gevangenisstraf van 1 jaar op voor het veroorzaken van een ontploffing in zijn woning. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Omgevallen gevel
De man heeft in zijn woning in Apeldoorn benzine gesprenkeld en vervolgens met een brandend keukendoekje oud papier en andere spullen aangestoken. Door de benzinedamp en het vuur ontstond er een ontploffing, waardoor de hele zijgevel uit de woning knalde. De gevel kwam op een aantal geparkeerde auto’s terecht. Verschillende auto’s zijn daardoor vernield. De buren van de man mogen van geluk spreken dat hen niets is overkomen.

Uithuiszetting
De man heeft dit gedaan om een statement te maken naar de overheid en de woningbouwvereniging, omdat hij uit zijn woning werd gezet. Bij de man is een ernstige stoornis vastgesteld, waarvoor hij langdurig moet worden behandeld om recidive te voorkomen.

Niet meewerken
De man wil niet aan de behandeling meewerken. De rechtbank legt daarom TBS met dwangverpleging op. De man moet ook een schadevergoeding aan de slachtoffers betalen.'



24 februari 2017
Man uit Doesburg vrijgesproken van voorbereiden terroristisch misdrijf

'Wel gevangenisstraf voor voorbereiding van een ontploffing en poging tot afpersing

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat een 47-jarige man uit Doesburg een terroristisch misdrijf voorbereidde. Daarom werd de man van deze verdenking vrijgesproken. Wel is de man schuldig bevonden aan het voorbereiden van een ontploffing en een poging tot afpersing. Hiervoor kreeg hij een celstraf van 3 jaar opgelegd.

Voorbereiding terroristisch misdrijf niet bewezen
De man was vorig jaar van plan om een explosief te maken en had daarvoor stoffen verzameld. De rechtbank vindt niet bewezen dat de man dit explosief maakte ter voorbereiding van een terroristisch misdrijf. Hij heeft zich weliswaar een keer uitgelaten over aanslagen op een politiebureau en op zijn facebookpagina zijn IS-gerelateerde berichten aangetroffen, maar niet is gebleken dat de man ook daadwerkelijk gewelddadige handelingen wilde plegen uit naam van het jihadistisch gedachtengoed. Zo had de man ook een aantal anti-IS berichten op zijn facebook pagina gezet en is niet gebleken dat de man jihadist was.

Wrok tegen wijkagent
De rechtbank vindt wel bewezen dat de man met een ander doel deze bom heeft gemaakt.
Hij koesterde een grote wrok tegen een wijkagent en wilde dit explosief laten afgaan op een plek waar de wijkagent zou zijn. De man heeft dit plan al eerder gehad. Nadat hij vrijkwam uit zijn voorarrest in een soortgelijke zaak is hij direct weer begonnen met het maken van dit explosief.

Overval Spar niet bewezen
Daarnaast heeft de man samen met een minderjarige jongen geprobeerd een overval te plegen op een winkel in Arnhem. De man werd tevens verdacht van een overval op de Spar in Doornenburg. De rechtbank heeft hem daar van vrijgesproken omdat daarvoor onvoldoende bewijs is.

Lagere straf
De rechtbank vindt de voorbereiding van een ontploffing en de poging om een winkel te overvallen zo ernstige feiten dat alleen een lange gevangenisstraf op zijn plaats is. De straf is wel lager dan de 7 jaar cel die de officier van justitie eiste. Dit komt omdat de rechtbank de voorbereiding van een terroristisch misdrijf en de overval op de Spar niet bewezen vindt.'



24 februari 2017
‘Minder mensen ten onrechte gegijzeld’

'Fors minder gijzelingsverzoeken ingediend bij rechter

Het aantal gijzelingsverzoeken van het Openbaar Ministerie is fors gedaald. Van juli 2015 tot december 2016 heeft het OM 784 gijzelingsverzoeken ingediend. De rechter werd in 2014 nog 200.000 keer verzocht dit pressiemiddel – bedoeld om mensen die een boete niet willen betalen tot betalen te dwingen – toe te staan. Dit meldt de Nationale Ombudsman U verlaat Rechtspraak.nl (nationaleombudsman.nl) in een brief aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Verbeteringen
De ombudsman publiceerde eind 2015 zijn onderzoek Gegijzeld door het systeem, waarin de praktijk waarbij mensen worden gegijzeld omdat zij een verkeersboete of strafbeschikking niet betalen werd onderzocht. Toen was zijn conclusie dat mensen die boetes wel wilden betalen, maar niet konden betalen onterecht gevangen zijn gezet. Volgens de ombudsman zijn naar aanleiding van dit onderzoek verschillende maatregelen genomen om dit te voorkomen. Zo wordt er meer gekeken naar de persoon achter de boete en zijn er vaker betalingsregelingen mogelijk.

Zorgen
In 2014 uitten rechters al hun zorgen over het sterk gestegen aantal verzoeken tot gijzeling. Ze constateerden dat het OM te vaak mensen wilde gijzelen die boetes niet kúnnen betalen, in plaats van dat ze dit niet wíllen. ‘Er moet aantoonbaar sprake zijn van onwil, niet van onmacht’, zei Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak toen.

Brief
Voor de brief naar de staatssecretaris werd verzonden heeft de ombudsman de Raad voor de rechtspraak gevraagd naar de ervaringen van rechters. Volgens de Raad zijn de onderbouwingen van de vorderingen tegenwoordig uitgebreider dan voorheen, maar wordt in veel zaken nog steeds niet aannemelijk gemaakt dat iemand wel kan betalen maar dit niet wil. Ook zijn er bij de behandeling van verzoeken in de rechtszaal geen vertegenwoordigers van het OM of Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) aanwezig terwijl dit wel was toegezegd. Hierdoor kan de rechter niet om toelichting vragen tijdens de zitting.'



24 februari 2017
Begrip 'woning' ingevuld in verband met verlaagd tarief overdrachtsbelasting

'Een onroerende zaak geldt als woning als deze voor bewoning is ontworpen en gebouwd. En als een pand na een mogelijke verbouwing met het oog op een andere bestemming dan wonen vrij gemakkelijk weer voor bewoning geschikt te maken is. Deze definitie van een woning heeft de Hoge Raad vandaag gegeven.

De definitie is van belang voor de hoogte van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een onroerende zaak. In 2011 is dit tarief verlaagd voor de aankoop van woningen. Alleen is het begrip woning in de wet niet omschreven. Uit de wetsgeschiedenis heeft de Hoge Raad opgemaakt dat het de bedoeling van de wetgever was de verlaagde overdrachtsbelasting te laten gelden voor bouwwerken die naar hun aard bestemd zijn voor bewoning.

Wanneer de aard van een bouwwerk ondanks de definitie van de Hoge Raad toch niet geheel duidelijk is, kunnen ook eisen of beperkingen die publiekrechtelijke voorschriften leggen op het (gebruik van het) bouwwerk een rol spelen.'



24 februari 2017
Belastingdienst mag foto's snelwegcamera's niet gebruiken

'De Belastingdienst mag voor de controle van rittenregistraties in het kader van privégebruik van een auto van de zaak geen gebruik maken van met ANPR-camera’s vastgelegde beelden. Voor het gebruik van deze beelden bestaat namelijk geen toereikende wettelijke grondslag. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag in drie zaken.

Drie belastingplichtigen mogen van hun werkgever een auto van de zaak gebruiken. Zij hebben aangegeven dat zij niet privé in deze auto rijden. Jaarlijks overleggen ze aan de Belastingdienst een rittenregistratie waaruit blijkt dat het privégebruik van de auto onder de 500 kilometer is gebleven. De Belastingdienst accepteert deze rittenregistraties niet omdat de auto’s zijn gesignaleerd op locaties die niet overeenkomen met de gegevens in de rittenregistraties. De belastingdienst heeft dit vastgesteld aan de hand van foto’s die zijn gemaakt door snelwegcamera’s van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Deze camera’s zijn voorzien van automatische nummerplaatherkenning ( ‘Automatic Number Plate Recognition’ (ANPR)).

De Hoge Raad oordeelt dat het privéleven van de betrokkenen wordt geraakt door de manier van het verzamelen en gebruiken van de met ANPR-camera’s verkregen gegevens. Het gaat hier namelijk niet om één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken en jarenlang bewaren van gegevens over de bewegingen van voertuigen op diverse plaatsen in Nederland. Een voldoende precieze wettelijke grondslag - die in zo’n geval is vereist op grond van artikel 8 EVRM - ontbreekt hiervoor.

Anders dan advocaat-generaal Niessen concludeerde (ECLI:NL:PHR:2016:883 en ECLI:NL:PHR:2016:884) geldt dit volgens de Hoge Raad ook indien ervan moet worden uitgegaan dat de Belastingdienst de ANPR-gegevens heeft verkregen van het KLPD op basis van artikel 55 Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR), en deze niet zelfstandig heeft verzameld. Ook artikel 55 AWR biedt volgens de Hoge Raad geen voldoende precieze grondslag voor het verzamelen, vastleggen, bewaren en gebruiken van de ANPR-gegevens.

De aan de belastingplichtigen opgelegde naheffingsaanslagen loonheffingen mogen niet worden gebaseerd op de ANPR-gegevens. In twee van de drie zaken verwijst de Hoge Raad de zaak naar een ander gerechtshof. Dat hof zal moeten beoordelen of de auto’s voor niet meer dan 500 km per jaar privé zijn gebruikt. Daarbij mag geen gebruik worden gemaakt van de met behulp van ANPR-camera’s verzamelde gegevens. In de andere zaak waren de naheffingsaanslagen uitsluitend gebaseerd op ANPR-foto’s. De Hoge Raad kon de zaak daarom zelf afdoen.'



23 februari 2017
Cipier gevangenis Lelystad terecht ontslagen

'Een man die als cipier werkzaam was bij de Penitentiaire Inrichting (PI) Lelystad, is door zijn werkgever terecht de disciplinaire straf van ontslag opgelegd. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist.

Ontslag
De man was sinds 2002 werkzaam bij de PI Lelystad, op het laatst als senior complexbeveiliger. Bij zijn indiensttreding heeft hij gemeld dat hij lid was van de motorclub Black Sheep Lelystad. Sinds 2013 vervulde de man de rol van president. De gevangenis had het vermoeden dat de man lid was van een motorclub die aangemerkt stond als zogeheten ‘Outlaw Motorcycle Gang’. De PI gaf het Bureau Integriteit van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) opdracht om onderzoek te doen. Op basis van het onderzoek is de disciplinaire straf van ontslag opgelegd vanwege zeer ernstig plichtsverzuim. Hij zou omgegaan zijn met ex-veroordeelden en dit niet hebben gemeld. Ook zou hij niet gemeld hebben dat hij president was van de motorclub.

Contact met ex-veroordeelde
De man was mede verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de PI. Doordat de man niet meldde dat hij contact had met een ex-veroordeelde heeft de PI geen inschatting kunnen maken van eventuele veiligheidsrisico’s. Het niet melden van contacten met een ex-veroordeelde acht de rechtbank als zeer ernstig plichtsverzuim.

Black Sheep negatief in het nieuws
De man stelt dat hij zijn presidentschap niet hoefde te melden als nevenactiviteit omdat hij geen verdiensten ontving voor deze functie. Uit de gedragscode blijkt dat ook activiteiten die gedaan worden als vrijetijdsbesteding als nevenactiviteit kunnen worden aangemerkt. Het niet melden hiervan is in strijd met de gedragscode en kan worden aangemerkt als plichtsverzuim. De motorclub Black Sheep was negatief in het nieuws geweest. De man had moeten begrijpen dat zijn nevenwerkzaamheden de belangen van de PI kon raken.'



23 februari 2017
Rechter oordeelt opnieuw dat bedrijf uit Hapert moet stoppen met handel in geïmporteerde honden

'De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag opnieuw geoordeeld dat een Haperts bedrijf moet stoppen met het handelen in honden. Het bedrijf vroeg de bestuursrechter eerder al tevergeefs om een voorlopige voorziening.

Het bedrijf importeert, fokt en houdt honden op locaties in Hapert en Bladel. Volgens de gemeente Bladel handelt het bedrijf op de locatie in Hapert in strijd met het bestemmingsplan. De rechter bevestigt dat in deze uitspraak.'



15 februari 2017
Een maand cel voor oplichtingen en verboden wapenbezit

'Een 46-jarige man uit Tienhoven heeft zich schuldig gemaakt aan twee oplichtingen en vier keer aan verboden wapenbezit. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. De man is vrijgesproken van zeven andere verdenkingen van oplichting.

Strafbare oplichting
Niet iedere vorm van bedrog of toerekenbare fout kan worden aangemerkt als strafbare oplichting. Om een verdachte te veroordelen voor oplichting moet er sprake zijn van een ernstige vorm van bedrieglijk handelen. De verdachte moet een onjuiste voorstelling van zaken geven met als doel daar misbruik van te maken. Bijvoorbeeld door het aannemen van een valse naam, hoedanigheid of het toepassen van listige kunstgrepen.

Dakdekkerswerkzaamheden
In vijf zaken waar de man als dakdekker werkzaamheden verrichtte heeft de rechtbank vastgesteld dat hij, of anderen namens hem, werkzaamheden heeft uitgevoerd. Op basis van het dossier kan worden getwijfeld aan de oprechte bedoelingen van de man. De rechtbank kan niet vaststellen dat hij vanaf het begin niet van plan was om de werkzaamheden uit te voeren, of dat hij gebreken heeft verzonnen. In één geval vindt de rechtbank wel dat er sprake is van oplichting, omdat hij telkens opnieuw geld vroeg, maar niet aan het werk ging.

Oplichting als hotelgast
De man heeft zich in 2015 in Loosdrecht voorgedaan als een kredietwaardige klant van een hotel. Hij heeft na aandringen van het hotel een deel van de rekening betaald. De rechtbank ziet dit als onderdeel van de oplichtingspraktijk, omdat hij dit deed om de indruk te wekken dat hij het volledige bedrag zou betalen.

Vrijspraak gehuurde auto’s en lening
De verdachte heeft in 2015 twee auto’s gehuurd. Uit verklaring van hem en een getuige blijkt dat hij een deel van de huur heeft betaald. De rechtbank kan niet vaststellen dat hij van het begin van plan was om een (gedeelte) van de huur niet te betalen. In de zaak waar de verdachte geld leende kan ook niet worden vastgesteld dat hij niet van plan was om de lening terug te betalen.'



15 februari 2017
Oud-voorzitter Vrienden van de Gay Krant hoeft twee ton subsidie niet zelf terug te betalen

'De voormalige voorzitter van Stichting Vrienden van de Gay Krant is niet persoonlijk aansprakelijk voor de terugbetaling van een ontvangen subsidie van 206.833 euro. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Het geschil
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegde in juli 2008 een subsidie toe voor een project van de stichting. Dat project is uitgevoerd en nadat de accountant van de stichting het financieel verslag, waarin de besteding van de subsidie was verantwoord, had goedgekeurd, stelde de minister de subsidie begin december 2012 vast op een bedrag van 206.833 euro. In juni 2014 trok de accountant zijn goedkeuringsverklaring in, naar aanleiding van een controle door de Auditdienst Rijk van het ministerie van Financiën. Omdat daardoor niet meer werd voldaan aan de subsidievoorwaarden, vorderde de minister de uitbetaalde subsidie van 206.833 euro van de stichting terug. De stichting kon dit niet betalen en stapte daarom naar de rechter om dit bedrag te verhalen op haar voormalig voorzitter. De stichting meent dat haar voormalige voorzitter, die in februari 2013 aftrad, zijn taak als bestuurder van de stichting niet op een behoorlijke wijze heeft vervuld. Volgens de stichting gebruikte hij subsidiegeld voor privédoelen en voerde hij geen deugdelijke administratie. Het is volgens de stichting aan de voormalige voorzitter te wijten dat de subsidie moet worden terugbetaald.

Eerdere procedure
De rechtbank heeft over deze kwestie eerder een uitspraak gedaan. Die zaak werd destijds door de bestuurders van de stichting op eigen naam aangebracht. Nu zijn de vorderingen ingesteld door de stichting en daarmee niet volledig gelijk aan die in de vorige zaak. De rechtbank is bij deze zaak dan ook niet gebonden aan het eerdere vonnis.

Onbehoorlijk bestuur staat niet vast
De stichting heeft haar beschuldiging dat de voormalig voorzitter subsidiegeld voor privédoelen zou hebben gebruikt, niet deugdelijk onderbouwd, oordeelt de rechtbank. Dat de voormalig voorzitter aansprakelijk zou zijn omdat hij geen goede administratie heeft gevoerd, is ook onvoldoende toegelicht en onderbouwd. Onder zijn voorzitterschap is het gesubsidieerde project uitgevoerd, is de financiële verantwoording voor de besteding van de subsidie in nauwe samenspraak met het ministerie opgesteld, is die verantwoording door de accountant goedgekeurd en is de subsidie door de minister vastgesteld. Dat na zijn aftreden een controle heeft geleid tot terugvordering van de subsidie, is volgens de rechtbank (mede) het gevolg van de handelwijze van de andere bestuursleden van de stichting. In het licht van de bijzondere omstandigheden van dit geval heeft de stichting niet voldoende gesteld en onderbouwd dat en waarom sprake was van een handelwijze waarvan de voormalig voorzitter een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Ook is onvoldoende gesteld en aangetoond dat de intrekking van de subsidie als een gevolg van deze handelwijze aan hem kan worden toegerekend. De stichting heeft onder meer niet duidelijk gemaakt waarom de accountant de verantwoording eerst heeft goedgekeurd en nadien die goedkeuring weer heeft ingetrokken. De rechtbank kan daarom niet tot het oordeel komen dat er grond is om te bepalen dat de voormalig voorzitter persoonlijk aansprakelijk is voor de terugbetaling van de subsidie.'



15 februari 2017
Werknemers Recticel mogen blijven staken

'De medewerkers van schuimvullingenfabrikant Recticel uit Kesteren mogen doorgaan met staken. De kortgedingrechter heeft vanmiddag de vordering van Recticel tot een staakverbod afgewezen.

Staking niet onrechtmatig
In de afgelopen maanden heeft het personeel 5 keer het werk neergelegd om daarmee hun looneis kracht bij te zetten. Recticel spande een kort geding aan om nieuwe stakingen te voorkomen. Volgens de kortgedingrechter is de staking niet onrechtmatig, omdat in deze situatie het recht op staking bestaat en de door de rechtspraak ontwikkelde spelregels ten aanzien van stakingen niet tot een verbod of beperking moeten leiden.

Kop-staart-vonnis
De kortgedingrechter heeft vandaag alleen zijn beslissing genomen, een zogenoemd kop-staart-vonnis. Het uitgewerkte vonnis zal zo spoedig mogelijk openbaar worden gemaakt.'



15 februari 2017
Medewerker PI Vught vrijgesproken van verduistering

'De rechtbank Oost-Brabant heeft een 60-jarige man uit Kerkdriel vrijgesproken van verduistering en toe-eigening van goederen van de PI Vught.

Volgens het Openbaar Ministerie verduisterde de man vanuit zijn functie bij de PI Vught een hogedrukreiniger, 2 portofoons en geld voor fotocamera’s. Daarnaast verdenkt de officier van justitie de man van toe-eigening van een stuk hekwerk van zo’n 40 meter.

De rechtbank oordeelt dat de verklaringen van getuigen over de weggenomen portofoons wisselend en op onderdelen tegenstrijdig zijn. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de verdachte de portofoons heeft verduisterd, ontbreekt overtuigend bewijs.
Om de man te kunnen veroordelen voor de tenlastegelegde verduistering van de hogedrukreiniger, zou hij dit voorwerp volgens de wet ‘anders dan door een misdrijf’ in bezit moeten hebben gehad. Hiervoor is echter geen bewijs, zo oordeelt de rechtbank.
Ook voor wat betreft de beschuldiging dat de man met geld van de PI fotocamera’s heeft aangeschaft voor privégebruik, kan de rechtbank niet komen tot een veroordeling voor verduistering. Uit niets blijkt dat de man het desbetreffende geld op enig moment in bezit had. Dat de man de PI mogelijk heeft bewogen tot aanschaf van de camera’s levert wettelijk gezien geen verduistering op van het geld waarmee de camera’s zouden zijn aangeschaft.
En de rechtbank is gebonden aan de tenlastelegging zoals de officier van justitie die heeft opgesteld.
De rechtbank oordeelt dat er ook geen bewijzen zijn dat de man zich het hekwerk heeft toegeëigend. Het hekwerk is namelijk door een ander opgehaald. De verdachte heeft geen wegnemingshandeling verricht. Hij is zelfs niet aanwezig geweest bij het ophalen. Daarnaast bleek dat de man toestemming had om ten minste een deel van het hekwerk mee te nemen. Over de reikwijdte van die toestemming verklaren de diverse betrokkenen echter wisselend en niet concreet. De rechtbank kan daarom niet uitsluiten dat de man toestemming had om, zoals hij zelf zegt, het hele hekwerk mee te nemen.'



15 februari 2017
Man uit Tiel krijgt 3 jaar gevangenisstraf voor woningoverval

'De rechtbank veroordeelde een 20-jarige man uit Tiel tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor een woningoverval.

De man en zijn mededaders zijn met sjaals voor hun gezicht en een voorwerp dat eruit zag als een echt vuurwapen naar binnen gegaan. In de woning hebben zij de slachtoffers van 16 en 17 jaar meermalen met dit vermeende wapen bedreigd. Er is geweld in de vorm van slaan, duwen en het grijpen bij de keel gebruikt. Tijdens de overval is 1 van de slachtoffers vastgebonden.

Traject op maat
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De rechtbank vindt een forse gevangenisstraf passend. De rechtbank weegt echter ook mee dat de overval niet erg professioneel is uitgevoerd. Anderzijds houdt de rechtbank – in het voordeel van de man- rekening met het feit dat hij niet eerder voor zulke ernstige feiten is veroordeeld. Bovendien is de man nog zeer jong. Uit de rapportages volgt dat hij begeleiding en behandeling nodig heeft om onder meer weerbaarder te worden en zelfstandig een leven op te bouwen. De rechtbank vindt daarvoor een op maat gemaakt traject binnen het kader van een voorwaardelijke invrijheidsstelling na zijn gevangenisstraf het meest passend. Daarom legt de rechtbank, in afwijking van de eis van de officier van justitie, een geheel onvoorwaardelijke straf van 3 jaar op met aftrek van voorarrest.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.100 euro betalen aan 1 van de slachtoffers.'



15 februari 2017
Proefboringen bij Schiermonnikoog mogen doorgaan

'ENGIE E&P Nederland B.V. kan beginnen met proefboringen naar aardgas in de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard tegen de vergunningen voor de proefboringen. Dat blijkt uit een uitspraak van vandaag (15 februari 2017). Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Proefboringen
In juni 2016 verleenden de minister en de staatssecretaris van Economische Zaken zowel een omgevings- als een natuurvergunning voor twee proefboringen met tijdelijke boorplatforms op ongeveer vijf en zeven kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. De eerste proefboring kan plaatsvinden in de periode oktober 2017 tot en met maart 2018. Als blijkt dat een winbare hoeveelheid gas aanwezig is, mag ENGIE het jaar daarop een tweede proefboring doen. Tegen de vergunningen waren diverse bezwaarmakers, waaronder de Waddenvereniging, in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Opsporen van gas
Volgens de bezwaarmakers hadden de minister en de staatssecretaris ook onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de gaswinning die mogelijk ná de proefboringen zal plaatsvinden. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak hoeft dat niet. Het gaat in dit geval specifiek om proefboringen naar het opsporen van gas, en niet om de winning van gas, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak. Mocht er in de toekomst daadwerkelijk gas worden gewonnen, dan zal ENGIE daarvoor een aparte vergunning moeten aanvragen.

Gevolgen voor natuurwaarden en landschap
De bezwaarmakers vrezen verder dat de proefboringen omliggende Natura 2000-gebieden en het landschap van Schiermonnikoog aantasten. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de staatssecretaris echter de zekerheid verkregen dat de 'natuurlijke kenmerken' van de Natura 2000-gebieden niet zullen worden aangetast door de proefboringen. Er is voldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van de boringen voor de natuurwaarden en de dieren die in en rond deze gebieden leven. Ook de gevolgen voor het landschap van Schiermonnikoog en de beleving daarvan mocht de staatssecretaris beperkt achten, zo oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak. Dit vanwege de afstand van de platforms tot Schiermonnikoog en de omstandigheid dat de boringen in de winterperiode, buiten het toeristische hoogseizoen, plaatsvinden.'



14 februari 2017
Veertien maanden cel voor grootschalige belastingfraude

'Een 66-jarige Utrechter is veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan vier voorwaardelijk, voor belastingfraude. Als belastingconsulent diende de man jarenlang een groot aantal valse aangiften in. Hierdoor liep de Belastingdienst ruim 470.000 euro mis. De cliënten van de man wisten niets van de fraude af.

Niet-bestaande aftrekposten
In de belastingaangiften van zijn cliënten voerde de man bij de aftrekposten steevast zorgkosten op die niet waren gemaakt, of hij vulde een veel hoger bedrag in dan in werkelijkheid was betaald. In de meeste gevallen ging het om vele duizenden euro’s die ten onrechte als aftrekpost werden opgevoerd.

Doordat zijn cliënten hierdoor vaak minder belasting hoefden te betalen, had de man aan klanten geen gebrek: per jaar vulde hij voor ongeveer 2500 mensen hun aangifte in. Dat deed hij in hoog tempo: per klant boekte hij slechts tien tot vijftien minuten in. Op die manier verdiende hij circa 50.000 euro per jaar.

Allochtone klanten wisten van niks
De klantenkring van de man bestond vrijwel uitsluitend uit allochtonen die gebrekkig of helemaal geen Nederlands konden spreken, lezen of schrijven. Voor hen was het dan ook onduidelijk wat er werd ingevuld. Ze vertrouwden erop dat de man de aangiftes op de juiste manier invulde.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij met zijn diensten vooral zijn eigen financiële belang in het vizier had. Hij bekommerde zich er kennelijk niet om dat zijn klanten het risico liepen op navorderingen door de Belastingdienst. Uit de verhoren van klanten bleek dat zij nog steeds bezig zijn de ten onrechte teruggekregen bedragen terug te betalen aan de Belastingdienst.

Naast de opgelegde gevangenisstraf mag de man zijn beroep als belastingconsulent drie jaar lang niet uitoefenen. '



9 februari 2017
240 uur taakstraf voor dodelijk verkeersongeval Zeist

'Een 53-jarige man uit Driebergen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 12 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De man veroorzaakte in juli 2016 een dodelijk verkeersongeval op de Schaerweijdelaan in Zeist.

Extra oplettendheid
Het slachtoffer fietste op de Schaerweijdelaan in de richting van de rotonde met de Oude Arnhemseweg. De rechtbank is van oordeel dat, gelet op het karakter van de weg waar het ongeval heeft plaatsgevonden, extra oplettendheid was vereist. Zeker omdat de verdachte de weg kende en omdat hij beroepschauffeur is. Door de breedte van de vrachtwagen bleef er door de versmalling van de weg slechts minimale vrije ruimte voor het slachtoffer om te fietsen. Hij had in deze situatie achter de fietser moeten blijven rijden. Op de zitting verklaarde de man dat hij het bord, waarmee wordt aangegeven dat het beter is als auto’s achter fietsers blijven rijden, niet had gezien.

Onvoorzichtig rijgedrag
De man heeft als bestuurder van een vrachtwagen onvoorzichtig gereden, waardoor hij dit verkeersongeval heeft veroorzaakt. Voor wat betreft de taakstraf ziet de rechtbank geen aanleiding om af te wijken van wat is geëist. De rechtbank houdt daarmee ook rekening met de landelijke oriëntatiepunten. Deze oriëntatiepunten adviseren in het geval van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop een taakstraf op te leggen van 240 uur en een rijontzegging van 12 maanden.

Proeftijd ontzegging van de rijbevoegdheid
De rechtbank legt 9 maanden van de ontzegging van de rijbevoegdheid voorwaardelijk op met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank houdt er rekening mee dat de man werkzaam is als beroepschauffeur en een blanco strafblad heeft.'



9 februari 2017
TU/e mocht medewerker schorsen en zijn loon inhouden op verdenking van ernstig plichtsverzuim

'De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat een facilitair medewerker van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) op non-actief gesteld mocht worden vanwege de verdenking van ernstig plichtsverzuim. Ook mocht het College van Bestuur een deel van zijn loon inhouden. Het college mocht de man echter geen contact- en toegangsverbod opleggen.

Een collega van de medewerker maakte melding bij zijn leidinggevende, omdat de medewerker regelmatig goederen in zijn auto laadde en daarmee het terrein verliet. Daarop liet de TU/e onderzoek doen naar de man. Uit camerabeelden van verschillende momenten in december 2015 en januari 2016 bleek de melding te kloppen. De medewerker nam de goederen mee zonder toestemming van zijn leidinggevende. Later werden goederen die vermoedelijk afkomstig waren van de TU/e aangetroffen op Marktplaats, waar deze door een oud-collega werden aangeboden. Uiteindelijk werd hij in januari 2016 door de beveiliging van de TU/e aangehouden toen hij - eveneens zonder toestemming - 8 flessen wijn mee naar huis wilde nemen. De TU/e zette de medewerker daarop direct op non-actief. Daarnaast werd hem de toegang tot het terrein ontzegd en mocht hij geen contact opnemen met collega’s en de oud-collega die de vermoedelijk van de TU/e afkomstige goederen via Marktplaats aanbood. In februari verlengde de TU/e de termijn van de op-non-actiefstelling en werd besloten een derde deel van het loon in te houden. De man stapte vervolgens naar de rechter en ging in beroep tegen zijn schorsing, het toegangs- en contactverbod en de looninhouding.

De TU/e verwijt de medewerker ernstig plichtsverzuim omdat hij zonder toestemming goederen meenam van het terrein naar zijn woning. Volgens de man heeft hij onmiddellijk verteld dat de flessen wijn afkomstig waren uit een oud kerstpakket dat door een collega was achtergelaten. Hij ging ervan uit dat de leidinggevende ermee zou hebben ingestemd dat hij de wijn zou meenemen. De man vindt de op-non-actiefstelling op grond hiervan niet nodig en disproportioneel. Verder zegt de medewerker dat hij op de camerabeelden te zien is terwijl hij goederen meeneemt van een studentenorganisatie en een bouwbedrijf dat op het terrein waren gevestigd. Hij heeft de goederen met toestemming verplaatst naar elders op het terrein, stelt hij. Dit is immers zijn taak als facilitair medewerker.

Oordeel
Volgens de rechtbank levert het onderzoek van de TU/e voldoende concrete aanwijzingen op voor de verdenking van ernstig plichtsverzuim. Voor de stelling van de medewerker dat de goederen van de studentenorganisatie en het bouwbedrijf door hem verplaatst werden, ziet de rechtbank onvoldoende aanknopingspunten. De medewerker heeft dit niet verder onderbouwd met bewijzen. Ook werd de lezing van de medewerker niet onderschreven door betrokken personen van de studentenorganisatie en het bouwbedrijf. De rechtbank oordeelt daarom dat de man de verdenking van ernstig plichtsverzuim niet heeft kunnen wegnemen. De TU/e mocht hem daarom schorsen en zijn loon deels inhouden. De rechtbank oordeelt dat de CAO Nederlandse Universiteiten geen bepaling bevat die het mogelijk maakt een toegangsverbod of een contactverbod op te leggen. Dit wordt dan ook geschrapt. De TU/e ontsloeg de man in maart 2016.'



9 februari 2017
Veroordeling advocaat tot gevangenisstraf voor fraude en oplichting van cliënten

'Het Haagse gerechtshof heeft vandaag een 57-jarige oud-advocaat uit Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het openbaar ministerie. De rechtbank had eerder een gevangenisstraf opgelegd van 42 maanden. Door het aanzienlijke tijdverloop in deze zaak komt het hof tot een iets lagere straf.

De verdachte, een advocaat, heeft zich gedurende een langere periode schuldig gemaakt aan oplichting van cliënten. Er werden beschikkingen van de rechtbank, brieven van de Raad van State en van de Raad van Arbitrage voor de bouw en facturen vervalst. Daardoor dachten cliënten ten onrechte dat zij ten behoeve van hun procedure geld moesten storten op de rekening van het advocatenkantoor. Op die manier is door verschillende cliënten een totaalbedrag van ruim 4 miljoen euro ten onrechte gestort op de bankrekening van haar kantoor. Van een deel van het geld zijn diverse goederen gekocht, van de rest van het bedrag is het onduidelijk wat daarmee gebeurd is. Ook heeft de verdachte voor een aanzienlijk bedrag bij een juwelier sieraden gekocht en meegekregen die zij nooit heeft betaald.'



8 februari 2017
3 jaar cel voor misbruik zoon en kinderporno

'Een 50-jarige man uit Houten heeft zich schuldig gemaakt aan meerdere zedenmisdrijven. Hij misbruikte zijn minderjarige zoon in de periode van 2004 tot en met 2014 en maakte kinderpornografische foto’s van zijn drie kinderen. Ook had hij andere kinderporno en dierenporno in zijn bezit. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

Persoonlijkheidsstoornis
Uit de rapportages van de psycholoog en de psychiater blijkt dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft met borderline trekken. Hij heeft slecht zicht op zijn emoties en seksuele verlangens. De rechtbank neemt het advies van de deskundigen over en beschouwt de man als verminderd toerekeningsvatbaar. De reclassering adviseert een gedeeltelijk voorwaardelijke straf, een meldplicht, controle van computers en behandelverplichting met een toezichttermijn van minimaal 3 jaar.

Lange proeftijd
De rechtbank legt een andere straf op dan de officier van justitie heeft geëist. De man heeft de feiten bekend en is gemotiveerd om de behandeling voort te zetten. De rechtbank oordeelt dat het belangrijk is dat de man zich, na zijn straf, voor een lange tijd laat behandelen en begeleid wordt door de reclassering.'



8 februari 2017
16 jaar cel voor verkrachtingen buitengebied Utrecht

'Het gerechtshof acht - evenals de rechtbank - wettig en overtuigend bewezen dat verdachte de vier aan hem tenlastegelegde verkrachtingen heeft begaan. Drie hebben plaatsgevonden in 1995 en een in 2001, alle in het oostelijk buitengebied van de stad Utrecht. Het gerechtshof acht - anders dan de verdediging heeft betoogd - het Openbaar Ministerie ontvankelijk. De verzoeken van de verdediging worden afgewezen en de (bewijs)verweren van de verdediging worden verworpen.

Onvoorstelbare bruutheid
Verdachte heeft met onvoorstelbare bruutheid en totale veronachtzaming van de lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers gehandeld. Hij heeft die integriteit volstrekt ondergeschikt gemaakt aan de bevrediging van zijn eigen gewelddadige, seksuele lusten. De feiten hebben de rechtsorde ernstig geschokt en bijgedragen aan gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Verdachte heeft op vier momenten besloten om deze gruwelijke feiten te plegen. Hij heeft die feiten telkens niet in een opwelling gepleegd, maar hij is erop uit geweest. Gelet op de herhaling van de gedragingen en de overeenkomsten kan worden gesproken van een seriematig karakter, ook al heeft één feit zes jaar later plaatsgevonden dan de andere drie.

Langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf
De enige wijze waarop aan de ernst van de bewezenverklaarde feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan, recht kan worden gedaan, is met de oplegging van een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Van straf verminderende factoren is geen sprake. De feiten geven in onderling verband en samenhang bezien grond voor de vrees voor herhaling. Daarbij weegt het hof mee dat verdachte geen inzicht heeft gegeven in zijn motieven of in zijn geestelijke-/gemoedstoestand, destijds en thans, terwijl verdachte niet een leeftijd heeft bereikt die de kans op herhaling doet verdwijnen. Het hof acht het daarom van essentieel belang dat verdachte uit preventief oogpunt langdurig uit de samenleving wordt verwijderd. Het gerechtshof komt tot het oordeel dat zich in dit geval de uitzonderlijke situatie voordoet dat alleen de maximale gevangenisstraf passend en geboden is. Het hof zal de verdachte dan ook - evenals de rechtbank - veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van zestien jaren, met aftrek van voorarrest. Deze straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Schadevergoeding
Aan een van de slachtoffers wijst het gerechtshof een schadevergoeding toe van ruim € 35.000,-. Met betrekking tot deze schadevergoeding legt het gerechtshof ook de schadevergoedingsmaatregel op.'



8 februari 2017
Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor verkeersovertreding op A50

'De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak waarbij een 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Heesch in februari 2016 met zijn vrachtwagen achter op een plots ontstane file op de A50 reed. Hierdoor ontstond een kettingbotsing waarbij in totaal 7 voertuigen betrokken waren. Eén van de bestuurders van die voertuigen kwam om het leven en 2 andere inzittenden raakten zwaargewond.

Moment van onoplettendheid
De officier van justitie verweet de man onvoorzichtig rijgedrag en aanmerkelijke schuld in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet en eiste daarvoor een taakstraf van 180 uur. De rechtbank oordeelt dat niet is komen vast te staan dat de man langere tijd onvoorzichtig reed. Er was sprake van één moment van onoplettendheid en dat is in dit geval niet te kwalificeren als een verkeersmisdrijf. Wel staat volgens de rechtbank vast dat de man gevaar op de weg veroorzaakte door niet tijdig te remmen. Dat is juridisch gezien een verkeersovertreding in de zin van artikel 5 van de Wegenverkeerswet waarvoor een maximale straf van 2 maanden hechtenis of een geldboete van 4.100 euro kan worden opgelegd.

Uiterst betrokken
De rechtbank houdt er rekening mee dat de man vrijwel direct na het ongeval contact zocht met de nabestaanden van de overleden bestuurder en met de overige slachtoffers. Ook daarna onderhield hij contact. De man voelt zich uiterst betrokken bij hen. Bovendien kocht de man vanwege het ongeval een nieuwe vrachtwagen die is uitgerust met een signaleringssysteem voor stilstaand verkeer en andere extra veiligheidsvoorzieningen. Mede hieruit blijkt dat de verdachte zeer doordrongen is van de fout die hij maakte. De rechtbank is ervan overtuigd geraakt dat het overlijden van het slachtoffer en het leed van de nabestaanden en de gewonden de verdachte erg hebben aangegrepen. Al met al is bij de rechtbank een beeld ontstaan van een verdachte waarover, behalve de verkeersovertreding, niets negatiefs valt op te merken. Daarom ziet de rechtbank in dit geval niet in welk doel gediend is met het opleggen van enige straf of maatregel. De man wordt daarom wel schuldig verklaard, maar krijgt geen straf of maatregel opgelegd.'



7 februari 2017
De Staat mag ayahuasca in beslag blijven nemen

'Bij de erediensten van de Santo Daime kerk in Nederland wordt gebruik gemaakt van ayahuasca-thee, die in Brazilië wordt bereid volgens bepaalde rituelen en procedures en vervolgens naar Nederland wordt gebracht. Deze thee geldt voor de Santo Daime kerk als een heilig sacrament en vormt een onmisbaar onderdeel van de eredienst. Het heikele punt hierbij is dat deze thee DMT (dimethylthryptamine) bevat, wat op lijst I van de Opiumwet staat. Het invoeren en bezitten daarvan is strafbaar gesteld in artikel 2 van de Opiumwet. De ayahuasca wordt daarom op Schiphol telkens in beslag genomen door de marechaussee. Mag dit of mag dit niet? De kort gedingrechter oordeelt dat dit niet onrechtmatig is.

De kerk Ceu da Santa Maria, een Santo Daime kerk in Nederland, vroeg in het kort geding tegen de Nederlandse Staat een verbod op het in beslagnemen van de ayahuasca, mits zo’n transport van bepaalde transportdocumenten was voorzien én zolang het hoger beroep nog liep tegen het strafvonnis van de rechtbank van 8 september 2016, waarin een verdachte ontslagen werd van rechtsvervolging voor de invoer van 33 kilo ayahuasca in Nederland. De Ceu da Santa Mariakerk voerde onder meer aan dat de strafrechter tot nu toe het invoeren van de ayahuasca in Nederland voor de eredienst van de kerk niet strafbaar heeft geacht en de verdachten heeft ontslagen van rechtsvervolging. En wanneer er bezwaar werd gemaakt tegen het in beslagnemen, werd de thee altijd wel teruggegeven, maar het voelde voor de kerkleden als een ontheiliging.

Toetsingskader
In het vonnis geeft de kort gedingrechter eerst het toetsingskader aan. Dat is zeer beperkt. Gelet op de ruime beleidsvrijheid van de officier van justitie bij de strafvervolging en de in te zetten dwangmiddelen, mag de civiele rechter het optreden van de Staat alleen marginaal toetsen (kan er in redelijkheid zo worden gehandeld?).

Verbod in strijd met wettelijk systeem Strafvordering
Verder is de kort gedingrechter met de Staat van oordeel dat het door de kerk gevraagde verbod op het in beslagnemen van de ayahuasca in strijd is met het wettelijk systeem van Strafvordering. Het invoeren van DMT is immers op grond van de Opiumwet een misdrijf en de marechaussee of andere opsporingsambtenaren zijn dus verplicht dit in beslag te nemen. Die bevoegdheid kan niet vooraf al beperkt worden. De strafrechter kan overigens desgevraagd na een inbeslagname toetsen of dit al dan niet terecht is geweest. Daarmee is het belang van de kerk in Nederland voldoende gewaarborgd.

Bovendien moet eerst worden afgewacht hoe het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van 8 september 2016 afloopt. Daarbij is het de vraag of de rechtbank met het oog op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) van mei 2014 juist heeft geoordeeld. Daarom kan niet op voorhand al geoordeeld worden dat de invoer van ayahuasca door de Ceu da Santa Mariakerk legaal is en de inbeslagneming daarvan onrechtmatig.'



7 februari 2017
Maximale werkstraf voor ontucht met leerling

'De rechtbank veroordeelde een 43-jarige man uit Zwolle voor ontucht met een toentertijd 15-jarige leerlinge. Hij kreeg de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden opgelegd.

De man heeft ruim een jaar lang een relatie gehad met het meisje. De ontucht heeft ongeveer 10 jaar geleden plaatsgevonden.

Bijzondere voorwaarden
Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf is onder andere een behandelverplichting verbonden. Daarnaast moet de man 1.000 euro betalen aan het Schadefonds geweldsmisdrijven, zoals voorgesteld door het slachtoffer.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.'



7 februari 2017
Geen schuld bestuurder trekker aan dodelijk ongeval met wielrenner

'Een 63-jarige man uit de gemeente Echt-Susteren is niet schuldig aan het veroorzaken van een aanrijding waarbij een wielrenner om het leven kwam. Daarom sprak de rechtbank Oost-Brabant hem vandaag vrij.

De man reed op 5 augustus 2015 in zijn woonplaats met een landbouwtrekker met 2 aanhangwagens. Op enig moment passeerde hij een geparkeerde auto terwijl een groep wielrenners in tegengestelde richting de combinatie passeerde. Een van de wielrenners reed in de berm en kwam ten val. Een wielrenner die daarachter reed, raakte in onbalans en kwam ook ten val. Daarbij kwam hij in aanraking met het linker achterwiel van de trekker. De wielrenner kwam hierbij om het leven.

Volgens de officier van justitie had de verdachte gevaar en hinder op de weg veroorzaakt door de tegemoetkomende groep wielrenners onvoldoende de vrije doorgang te verlenen toen hij de geparkeerde auto passeerde.

De rechtbank is van oordeel dat de man strafrechtelijk niets valt te verwijten. Uit het onderzoek is gebleken dat hij voldoende ruimte heeft gelaten voor de wielrenners om de combinatie veilig en onbelemmerd te kunnen passeren. Daarnaast is uit dat onderzoek niet gebleken dat de man de maximumsnelheid van 25 km/u overschreed. Ook is uit het dossier niet komen vast te staan dat de man een verkeersfout heeft begaan, dat hij door zijn rijgedrag verkeer zou hebben gehinderd of onvoldoende ruimte heeft vrijgelaten aan de groep wielrenners. De rechtbank concludeert dan ook dat het noodlottige ongeval een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden is.'



7 februari 2017
Edenaar bestraft voor mishandelen en opsluiten moeder

'Een celstraf van 11 weken, waarvan 6 voorwaardelijk. Deze straf legde de rechtbank op aan een 26-jarige man uit Ede. Hij is schuldig bevonden aan het mishandelen en opsluiten van zijn moeder.

De Edenaar gooide op 31 augustus 2016 een bak urine over zijn moeder heen. Ook sloot hij haar op in het toilet. Ondanks het feit dat het over iemand heen gooien van urine geen pijn of letsel veroorzaakt, is er toch sprake van mishandeling. Het veroorzaakt bij een slachtoffer namelijk een hevig gevoel van onlust.

Geen locatieverbod
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste onder meer een locatieverbod voor de Edenaar. Het doel hiervan was een scheiding van moeder en zoon, om zo een veilige situatie te creëren en dat de man tegelijkertijd leert om op eigen benen te staan. Volgens de rechtbank zou dit betekenen dat de Edenaar – die op hetzelfde adres als zijn moeder staat ingeschreven - feitelijk wordt verboden om in zijn eigen huis te verblijven. Het opleggen van een locatieverbod zou daarom neerkomen op het moeten verlaten van de eigen woning, zonder dat zekerheid bestaat dat hij op dat moment alternatieve verblijfsruimte tot zijn beschikking heeft. Daarmee zou het risico bestaan dat de man op korte termijn op straat moet leven om zich aan het locatieverbod te houden. De rechtbank vindt dat onder die omstandigheden geen locatieverbod aan de man kan worden opgelegd, los van het feit of het opleggen van een dergelijk verbod voor de eigen woning tot de mogelijkheden behoort.

Bereidheid behandeling ontbreekt
De man is al eerder veroordeeld voor het mishandelen van zijn moeder. Daarom is volgens de rechtbank alleen een gevangenisstraf passend. Ondanks de bestaande ernstige zorgen ziet de rechtbank geen mogelijkheid om aan het voorwaardelijk strafdeel bijzondere voorwaarden te verbinden die gericht zijn op een behandeling van de man. Hiervoor ontbreekt de bereidheid van de Edenaar. Daarom is geen sprake van een slagingskans van een eventuele behandeling. '



7 februari 2017
Burgemeester mag aanbieden taxidiensten Schiphol verbieden

'De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft het besluit van de burgemeester van Haarlemmermeer waarbij het aanbieden van taxidiensten buiten het door Schiphol gehanteerde systeem om wordt verboden, niet geschorst. Taxichauffeurs die hun diensten aanbieden op het plein voor de aankomsthal en in het luchthavengebouw, hadden daar om gevraagd. De burgemeester heeft de maatregel genomen, omdat door taxichauffeurs passagiers onheus worden bejegend waardoor de openbare orde wordt verstoord.

Het verbod om taxidiensten aan te bieden berust op een aanwijzingsbesluit van de burgemeester op grond van de Algemene plaatselijke verordening. In dit besluit heeft de burgemeester het plein voor de aankomsthal en het luchthavengebouw aangewezen als gebied waar geen taxidiensten mogen worden aangeboden. Een uitzondering is gemaakt voor het aanbieden van taxidiensten vanuit de auto waardoor chauffeurs uitsluitend nog op de taxistandplaats taxi’s mogen aanbieden.

Volgens de voorzieningenrechter is het aanwijzingsbesluit niet in strijd met de Wet personenvervoer 2000 en de Gemeentewet. De taxichauffeurs hadden dit betoogd.

Verder blijkt volgens de voorzieningenrechter uit een rapportage van de Koninklijke Marechaussee dat er incidenten plaatsvinden waardoor de normale gang van zaken ernstig wordt verstoord. De burgmeester is bevoegd daar tegen op te treden. Daarbij heeft hij het belang van de handhaving van de openbare orde mogen laten prevaleren boven het belang van de taxichauffeurs die buiten het door Schiphol gehanteerde taxisysteem hun taxidiensten willen aanbieden. De voorzieningenrechter vindt het ook van belang dat de taxichauffeurs op de luchthaven taxidiensten kunnen blijven aanbieden als zij zich voegen binnen het door Schiphol gehanteerde taxisysteem. Zij moeten zich dan aansluiten bij een geaccepteerde taxiorganisatie. Dat zij dat niet willen is hun eigen keuze.

Het gevolg van de uitspraak van de voorzieningenrechter is dat het nu verboden is in het op Schiphol aangewezen gebied buiten de taxistandplaats taxidiensten aan te bieden.

Tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter kan geen hoger beroep worden ingesteld. Wel loopt er nog een beroepsprocedure van de taxichauffeurs tegen het aanwijzingsbesluit van de burgemeester. Daarin zal de rechtbank later dit jaar een uitspraak doen.'



6 februari 2017
8 jaar celstraf voor doodslag Ypenburg

'De rechtbank Den Haag heeft een 32-jarige man veroordeeld voor doodslag van een 28-jarige man op 16 februari 2016 in de Haagse wijk Ypenburg. De dader is getrouwd met de ex van het slachtoffer. De vrouw en het slachtoffer hadden samen een kind, dat opgroeide in het gezin van de dader en de vrouw.

Klaarlichte dag
Na een korte woordenwisseling en een vechtpartij in de straat waar de dader woonde, heeft de 32-jarige man op klaarlichte dag een vuurwapen uit zijn woning gehaald en drie minuten later op korte afstand meerdere schoten gelost in de richting van het slachtoffer. Deze overleed als gevolg hiervan.

Straf
De officier van justitie had ter terechtzitting een celstraf van 11 jaar geëist. Die eis vindt de rechtbank te hoog, met name vanwege de omstandigheden waaronder het is gebeurd en de straffen die in soortgelijke gevallen worden opgelegd. De rechtbank legt een celstraf van 8 jaar op. '



Bron: www.rechtspraak.nl.

-
-
WWW.UWWET.nl
Sinds 2009. Alle rechten voorbehouden.

Uwwet.nl